Gamlegård 2012

Utdrag ur dagboken från Konfa på Gamlegård 2012

 

3 Juli

Idag väcktes vi klockan 07.00 av ledarna. Vissa av konfirmanderna hade gått upp tidigare och fått en uppiggande dusch. De som inte hade gått upp och en uppiggande dusch och var då väldigt morgontrötta och orkade knappt gå upp. Två av konfirmanderna hade morgonyoga/stretch. Och imorgon kanske de får med några till.

Klockan 08.00 var det samling för hissning av flaggan och sedan åt vi frukost. Vid frukosten serverades det både mackor, gröt och flingor så alla blev mätta och belåtna. Vi hade sedan vårt första undervisningspass med prästen Cecilia. Då vi fick höra lite om psalmboken och bibeln. Vi lekte lite lekar och skrev ett brev om oss själva till prästen, med saker som vi ville berätta för henne.

Efter det åt vi en lunch bestående av nudlar och fläskgryta och den ända grönsaken var lite paprika som låg i grytan. När vi ätit klart började vår fria tid då vissa var tvungna att städa beroende på att de var i städpatrullen. Många av de andra åkte då till den lokala livsmedelsaffären Villes.

 

Fredag 6 juli.

Vi fick den här morgonen en liten sovmorgon och fick sedan plocka ner vindskydden och samla ihop våran packning. Vi lagade frukost på stormkök i varje patrull. Det kockades både gröt och tevatten och det åts både mackor. skorpor och annat gott. På vägen tillbaka gick vi i samma ordning. Men patrullen Johannes kom iväg 25 minuter försent. Så tidsschemat ändrades något. Vi hade aven på vägen tillbaka olika stationer som skulle genomföras ett exempel på en sådan station var när vi skulle få över hela patrullen över ett rep utan att nudda det och en där man skulle ha en tändsticka mellan sina och någon annans pekfingrar samtidigt som man skulle gå och röra sig. Under halva vandringen kom vi till dalbybadet.

Där stod Cissi och välkommnade oss och berättade att vi var tvungna att sätta på våra tomteluvor för att komma in. Vi fick komma in på badet och sedan byta om och sedan bada, efter en stundnär alla patruller hade komit och hade fått bada så var det dags för lunch. Det var en god väldigt kanelsmakande risgrynsgröt. Efter lunchen var det dags för dans kring julgranen. Det sjöngs både ”prästens lilla kråka”, ”räven rakar över risen” och mycket mer. Vi fortsatte sedan med resten av stationerna.

När vi sedan kom till Gamlegård så fick vi packa upp och sedan fortsatte vi med jultemat genom att äta ett litet julbord. Det blev sedan en aftonbön med temat det förflutna och hajken och vi sjöng psalmen ”tryggare kan ingen vara”. Vi gick sedan och lade oss och sov djupt.

 

Torsdag 12 juli

Vi började dagen lite anorlunda med väckning 03.30 vi samlades vid flaggstången för att vänta in alla. Vi begav oss sedan iväg 03.50. Efter en vandring på 20 minuter genom skåneleden kom vi fram till en kulle i en fårhage, där satte vi oss på de medtagna liggunderlagen. Vi satt väldigt länge och såd både en fårflock och en gässflock flyga förbi. Vi hade lite otur att det var så molningt så vi fick inte riktigt se soluppgången från början. Efter en stunds väntande såg vi ändå tillslut solen komma upp bakom molnen.

Vi gick tillbaka och gick sedan och lade oss ett par timmar till. Vi väcktes sedan 09.30 och serverades en fantastisk brunch med ägg, bacon, massvis med frukt och grönt och mycket annat gott. Efter bruchen fick vi tid till att göra våra sysslor och ha lite fritid. Vi hade sedan konfaundervisning och vi målade då om den svarta pärlan i frälsakransen.

Vi målade på ett STORT papper där alla fick rita och vi flyttade runt så alla fick fylla på varandras målningar. Senare hade vi middag, köttfärssås och spaghetti efter det fick vi egen tid eftersom kvällens aktivitet blev inställd pågrund av regn.

 

22 juli

Efter frukosten idag så cyklade vi till dalbys kyrka där vi skulle vara med på gudstjänst. Några av oss hjälpte till lite extre, läste texter, böner, bar ljus och samlade in kollekt, Vi åt lunch när vi kom hem ifrånkyrkan och på eftermiddagspasset fick man åka och bada.

Vissa åkte iväg och badade medans andra satt kvar på gamlegård och spelade spel. Vi badade i Tvedöra och det var jättekallt i vattnet. Efter badandet och spelandet var det middag. Till middag åt vi ris och kasler. Efter middagen var det patrulltid som vanligt. På kvällspasset spelade vi brännboll, vi blandade lagen och spelade inte i patrullerna. På kvällsfikan åt vi chokladbollar och efter den hade vi aftonbön med tema kärlek. Efter aftonbönen gjorde alla lite olika saker men tio så var det läggdags som vanligt.